Шестима ученици ще представят България в САЩ

На 21-22 март 2015 г. в Благоевград се проведе квалификационен турнир на NSDA – Националната асоциация по реч и дебати на САЩ. Гимназисти от цялата страна се състезаваха за наградата да представят  България в Националния турнир на NSDA. Турнирът бе организиран от фондация “BEST – Български турнири по реч и дебати на английски език”.

В квалификационния турнир взеха участие 55 ученици от 8 училища, подбрани на база постиженията си в провелите се тази година турнири. Домакин на турнира бе Американският университет в България (AUBG).

Участниците се състезаваха в две дисциплини – драматичен дует и представяне на оригинални ораторски речи. Във всяка от дисциплините бяха излъчени победители, които ще представят страната ни на Националния турнир на NSDA. Най-впечатляващ бе драматичният дует на Мая Тодорова и Камелия Газдова, а награда за своята оригинална ораторска реч взе Преслав Въчев. И тримата са ученици в Езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“ в Ловеч. Мая, Камелия и Преслав ще представят България в Националния турнир на NSDA, който ще се проведе на 14-19 юни 2015 в град Далас, щата Тексас. Освен тримата победители право на участие в престижния американски турнир спечелиха и класиралите се непосредствено след тях Нанси Дашева и Каролина Костадинова (драматичен дует) от ЕГ “Акад. Людмил Стоянов” в гр. Благоевград и Виктория Несторова (оригинално ораторство) от ЕГ “Д-р Иван Богоров” в гр. Димитровград.

Квалификационният турнир бе третият турнир по реч и дебати на английски език, който фондация BEST организира през учебната 2014-2015 година, след турнирите в Ловеч и Пазарджик. През миналата учебна година същата организация, тогава с името BFL, организира три състезания, едното от които отново беше квалификационен турнир. Победителите в него представиха България на Националния турнир на NSDA в Канзас през лятото на 2014 година.

Следващият и последен за тази година турнир на фондация BEST ще се проведе в Бургас на 24-26 април.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s