Фондация „БЕСТ” организира националното си състезание, което ще е последно за сезон 2021-2022

От 16-ти до 17-ти април, 2022 г. Фондация „БЕСТ” ще организира своето последно състезание за сезона- националното- онлайн и присъствено в кампуса на Американския университет в България . Най-добрите участниците от изминалите регионални надпревари ще се състезават в 5 дисциплини на английски език: дебати в стил „World School”, публична реч, драматичен дует, рецитиране на проза и рецитиране на поезия. 

Поради епидемичната обстановка, която цари навсякъде, Фондацията организираше всички свои събития във виртуалното пространство, като се възползваше от съответния софтуер за видео-конферентни разговори, но поради подобрението на ситуацията нашето национално състезание ще се състои в хибридна форма. Искрено се радваме, че ще можем да видим нашите съдии и ученици на живо, а не само през компютърния екран.

Тази изминала година Фондацията положи изключителни усилия за да подобри подготовката на участниците ни. По време на месец септември проведохме тренинг за учители, който се състоеше от редица уъркшопове по поезия, дебати избиране на правилното произведение за постановка. Също така организирахме разнообразни семинари за учениците ни- писане на оригинална реч, стратегии за аргументация и други. Според нашите съдии такива мероприятия наистина спомагат за подобрение на уменията на състезаващите се. Едно от нашите най-скорошни събития беше шоукейс по дебати, който се проведе на 5-ти март и събра някои от най-талантливите ни участници. Битката между тях беше съдийствана от служители на редица от  най-реномираните правни фирми в България. 

Особено благодарни сме на Американското посолство в София, които спонсорираха това събитие, както така и на Американския университет в България, които предоставиха своя кампус за провеждането на националното състезание за този сезон. 

Ние се гордеем с това, че нашите съдии продължават да участват активно в състезанията, които организираме. Те имат основна заслуга за успеха на турнирите и благодарение на тях участниците имат възможността да подобрят уменията си по критично мислене и ораторство. Някои от съдиите, които ни помогнаха през миналата година, включват Анджела Родел, управител на Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт”, Димитър Кенаров, български журналист, както и още много специалисти и студенти.

Мико Димов, съдия от Благоевград,  коментира: „Изминаха десет години откакто за последно съм участвал в състезание по дебат. Наистина се радвам да усетя тази атмосфера отново и искам да поздравя всички ученици за положените усилия. Продължавайте в същия дух!”

Фондацията вече проведе 4 други регионални състезания, както и международната надпревара Balkan Voices, която събра ученици от целия Балкански полуостров. 

За Фондация “БЕСТ”

“БЕСТ” на английски е съкращение на “Български турнири по английска реч и дебати”. Основана през 2013 година, Фондация “БЕСТ” предоставя на българските ученици, изучаващи английски език, възможност да бъдат част от общност, където не само да усъвършенстват уменията си по английски език, но и да постигнат личностно развитие. “БЕСТ” си поставя за цел да мотивира учениците да мислят критично, да се изразяват креативно, и да бъдат част от общество, което активно се интересува от бъдещето и успеха на България. Предоставяме възможност за участие в състезания по английска реч и дебати както в България, така и международно.

КОНТАКТИ: Петър Дончев, заместник-управител assistant.director@bestfoundation.bg


BEST Foundation