Дебатирай, дебатирай, дебатирай: Третият ежегоден летен лагер на фондация " БЕСТ " предизвика участниците да мислят критично и да дебатират!


От 30ти юли до пети август, Фондация “ БЕСТ “ проведе третия си ежегоден летен лагер, който цели да усъвършенства уменията по дебатиране и говорене пред публика на ученици от 9-12 клас. Лагерът се проведе в хотел “ Жеравна “, в сърцето на Банкя, и даде поле за изява на 30 ученици от 12 различни града. За да се проведе гладко и безпроблемно, лагерът на Фондация “ БЕСТ “ се довери на уменията, професионализма и доброто отношения на  колектив, съставляван от треньори, съдии, членове на мениджърския екип на фондацията, и преподаватели. 


През седмицата, участниците в лагера бяха предизвикани да покажат най-доброто от себе си, чрез интензивна програма, фокусирана върху механиката и  стратегиите на дебатите във формат “ Световни училища “.  Сутрешните лекции бяха провеждани от директора на лагера Моргън Елизабет Роуи, като учениците първо бяха запознати с основите на говоренето пред публика и на дебатите, а след това упражняваха и усвояваха  основни умения за един добър дебатьор, като ефективното водене на записки, правилното конструктиране на аргументи, стратегическо подхождане към търсене на информация, и целенасочено оборване на противниковите аргументи. 


Лагерът посрещна гост-лектори, които са доказани специалисти в сферите на образованието, бизнеса,  медиите и комуникациите, за да споделят своя опит и знания с участниците . Главният  редактор на таблоида “Ню Йорк Дейли Поуст” и бивш преподавател по английски език към англоезичният институт на “Американски университет в Благоевград”, Стивън Лондон, проведе лекция на тема: “ ефективно комуникиране с различните видове публики”. Началникът на службата по регулаторни въпроси към “ Атос Юнифай” и адвокат Евгени Минчев, въведе  участниците в методите на  изследователството в професионалната среда. 

Историкът и създател на популярния подкаст “ Българският Исторически Подкаст “, Ерик Холзи, се завърна за втора година, за да проведе лекция на тема: “Изграждане на аргументи и комуникативни стилове’. Изпълнителният директор и съозновател на AI базираната стартъп компания “ Orbiit “, Биляна Фрей, представи на учениците какви ползи имат дебатите в бизнес средата. А заместник-директорът по стратегическата програма на Колумбийския университет, Джеси Синто, се завърна за трета година като гост-лектор на нашия лагер, за да представи на учениците важната тема за невербалната комуникация. 


В петък се проведе лагерен турнир, в когото взеха участие всички участници, като част от темите за дебат включват ползите на изкуствения интелект в образователната система, и  плюсовете и минусите на двупартийна система в политиката, спрямо трипартийната система. Бяхме удостоени от присъствието на програмния координатор на комисията на “ Фулбрайт” и бивш дебатьор Рада Кънева, както и на изпълнителния директор на Българската комисия на “ Фулбрайт” и  консултативен съветник към бордът на директорите на “ БЕСТ “, Анджела Родел, които бяха съдиите на последния рунд на  турнира. 

Учениците се сближиха, създадоха трайни приятелства и получиха увереността не само да дебатират, но и да  вдъхват кураж едни на други през седмицата. Те поеха инициативата да  споделят част от спомените, които са създали по време на лагера, и активно продължават да подкрепят и уважават своите нови приятели, и след неговия край.


Лагерничката ни Нела Флетчър, споделя своите впечатления : “Участието ми в летния лагер по дебати беше едно невероятно изживяване. Това да можем да изграждаме убедителни аргументи и да дебатираме срещу приятелски настроена конкуренция, направи всеки един момент вълнуващ. С нетърпение очаквам да имам възможността отново да почувствам вълнението, което изпитвам от дебатите. “


Искаме да благодарим на Българо-Американската комисия към “ Фулбрайт” за финансовото им спонсорство, и за продължителната им подкрепа. Лагерът е основен елемент за утвърждаването на дебатьорската програма на фондация “ БЕСТ “, която се радва на огромно внимание и на увеличаване на броя активни състезатели в последните три години. Речевите и дебатьорските умения в животите на младите хора, не само ще им позволят да се усъвършенстват, но им помагат в това да бъдат активни членове на обществото, и да направят своя глас чут. 

BEST Foundation