Дебат: мотивация за учениците днес да се превърнат в успешните лидери на утрешния ден

Автор: Дария Стоянова, координатор “Преводи и съдържание”, Фондация “БЕСТ”

Дебатирането крие зад себе си дълга история, като можем да проследим корените му чак до древна Гърция и Индия. Но дебатът, такъв както го познаваме днес, се заражда едва през 18-ти век. Накратко обяснено участниците в един дебат трябва да защитят своята гледна точка за или против дадена тема (растящатата слава на Тик-Ток, или ЛГБТ бракове например) с помощта на логически издържани аргументи.

 Гледайки на нещата така, разбира се, може да се каже, че всеки от нас малко или много дебатира по време на своя всекидневен живот. Но не бива да забравяме, че в момента това също така е официално призната състезателна дисциплина със своите специфични правила и тънкости. Всъщност България има доста успешна история в тази сфера- наши сънародници се нареждат сред едни от най-добрите  състезатели, редом със свои връстници от най-престижните университети в света.

 Но защо точно дебати? Това е дисциплина, която сякаш не се радва на огромна популярност в България. Всъщност дори и моите първи „впечатления“ по всяка вероятност бяха заформени от гледането на гимназиални американски сериали, където някои от персонажите участваха в тогава за мен мистериозния клуб по дебати. Но това се променя- състезанията по английски реч и дебати на „БЕСТ” регулярно събират по повече от 200 участници от различни части на страната, които нямат търпение да премерят своите сили дебатирайки, както така и рецитирайки, на английски език.

 Това въобще не е изненадващо, ако вземем предвид многото положителни качества, които дебатът изгражда. По време на подготовката си участниците в един дебат трябва да се информират добре за дадена тема и да могат спокойно и убедително да изложат наученото от тях пред публика. Това не само развива публичното им говорене, което е едно от ключовите умения в професионалната сфера, но също така подобрява и начинът, по който те се изразяват писмено. Но рецитирането на предварително заучени факти, разбира се, не е достатъчно. Дебатиращите трябва да приложат логика и критично мислене, за да могат ефективно да използват тази информация в своя полза.

 Според Американската лига по дебати е доказано, че дебатите са един от начините за борба с ниската грамотност. Техни данни сочат, че 90% oт гимназистите, които дебатират, завършват училище успешно, сравнено с техните съученици сред които нивото на успеваемост е една 50%. Още повече дебатиращите младежи имат по-високи резултати на матури и приемни изпити, и успяват да влязат в по-престижни университети. Станфорд също подкрепя това- дебатът развива критичното мислене, подобрява устната и писмена комуникация, и спомага за по-ефективната обработка на информация. Дебатиращите също така трябва да се запознаят с редица теми от различни сфери на нашия живот, което им дава добра обща култура и ги прави по-толерантни и склонни да разгледат една ситуация от няколко гледни точки.

 Заслугата за развиването на състезателния дебат в нашата страна може главно да се припише на 2 организации- Фондация „БЕСТ” и BDA.  Усилията, които те полагат изграждат генерация от интелигентни млади хора, които имат високи нива на гражданска отговорност и са готови да се превърнат в лидерите на утрешния ден. Двете организации вече са задвижили процеса за избора на нов национален отбор. Селекцията започва през февруари всяка година, като желаещите трябва да попълнят форма за кандидатстване. Обикновено около 30 ученици биват интерюирани и оттам нататък им се възлагат допълнителни задачи под формата на писмени домашни и упражнителни дебати. Накрая най-добре представилите се ще сформират отбор от 8 човека, който ще участват в състезания като World School Debating Championship и ARGO Debate в Румъния. Двете организации се надяват на дори по-успешно представяне от миналата година, когато нашия отбор успя да стигне до октофиналите на WSD шампионата. Освен това, БЕСТ подготвя част от нашите ученици за участие в престижно международно състезание по дебати, организирано в Словения.

 Но, разбира се, освен селекцията за националния отбор, Фондация “БЕСТ” дава всичко от себе си, просто за да подкрепи участниците в нашите състезания и да им даде шанс да развият своите способности. Фондацията организира уъркшопове и също така има панел от обучени съдии доброволци, които помагат на учениците да станат дори по-добри чрез своя фийдбек. Миналата година с помощта на нашите спонсори от Българо-американската комисия за образователен обмен "Фулбрайт", начело с Анджела Родел, успяхме за първи път да организираме едно седмичен летен лагер. Той имаше за цел да развие критичното мислене и уменията за логично аргументиране на участниците чрез практически упражнения и теоретични лекции. Лагерът се зарадва на огромна популярност сред нашите ученици и тази година се надяваме отново да го организираме. Ако искате да станете част от тази наша инициатива и да ни помогнете да изградим новите лидери на България, ще се радваме на каквато и да е финансова подкрепа от Ваша страна.

 Ако все още не сте напълно сигурни в силата на дебата, Ви каним да гледате на живо нашия шоукейс по дебати, който ще бъде излъчен на 5-ти март, 2022 година. Ще имате шанса да видите два от нашите най-успешни отбора, които ще се сблъскат пред очите на жури панел, както и пред служители на някои от най-успешните правни фирми в България.


BEST Foundation